| 11 april 2009 | Steven ten Have, Wouter ten Have, Barbara Janssen

het veranderboek

70 vragen van managers over organisatieverandering

De verwachte gemiddelde levensduur van organisaties is in twee decennia teruggegaan van 20 jaar naar 12,5 jaar. De overlevingskansen nemen af doordat organisaties zich niet voldoende aanpassen of zich juist te veel, te vaak of onnodig aanpassen. In al deze gevallen gaan organisaties niet goed om met veranderingen.

Het op de juiste wijze aanpassen van organisaties en gedrag in situaties van verandering is een voorwaarde om het bestaansrecht te waarborgen. Hierin liggen de kern en de opdracht van het vakgebied verandermanagement: het in antwoord op veranderingen zo professioneel, effectief en effici├źnt mogelijk aanpassen van organisatie en gedrag. Deze opdracht staat centraal in het Veranderboek.

In het boek draait het om de vragen die managers hebben over organisatieverandering en verandermanagement. De auteurs, verbonden aan TEN HAVE Change Management en de Vrije Universiteit Amsterdam, brengen in het boek vraag en aanbod bij elkaar. De vraag wordt gevormd door zeventig vragen die zijn geïnspireerd door onderzoek, uitgevoerd onder een groot aantal managers. Het aanbod is geselecteerd door in vooraanstaande wetenschappelijke journals, vaktijdschriften en andere relevante publicaties systematisch te zoeken naar antwoorden.

Op basis van het onderzoek is PROMIIC (Process Model for Integral and Intentional Change, www.promiic.com) ontworpen. Dit model is behulpzaam bij het systematisch en methodisch omgaan met veranderingen en hun implicaties voor organisaties en hun mensen. Het resultaat is een taal en een kennisbasis waarmee verandermanagement begrepen en toegepast kan worden. Om deze taal levend en de kennisbasis actueel te houden zal op www.changemanagementonline.com een overzicht worden bijgehouden van de belangrijkste en nieuwste kennis.

Het Veranderboek is het resultaat van de vragen en inzichten van honderden managers en wetenschappers. Het boek levert een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling en toepassing van kennis op het gebied van change management. Zo ontstaat een nieuwe inspiratiebron en een nieuw referentiekader voor managers en adviseurs.

Bestel dit boek

Uitgave datum: 01/01/2008
ISBN: 9789081091459