Steven ten Have

Adviseur & partner

Steven ten Have is organisatieadviseur en hoogleraar Strategie en Verandering aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Sinds 2004 is hij partner van TEN HAVE Change Management. Daarnaast is hij raad-plaatsvervanger bij de Ondernemingskamer in Amsterdam.

Na afronding van zijn studies rechten en psychologie in Utrecht en bedrijfskunde aan Nyenrode is hij in 2002 gepromoveerd aan de Universiteit Twente op een proefschrift over strategische veranderingen en besturing bij grote internationale ondernemingen zoals ST Microelectronics en Nokia.

Als organisatieadviseur adviseert hij raden van bestuur, commissarissen en toezichthouders als ook ondernemingsraden van grote en middelgrote ondernemingen en instellingen over organisatieverandering, strategie, herstructurering en besturing, en topstructuur (governance). Steven publiceert over verandermanagement, leiderschap, governance en strategie en is auteur van onder andere: Key Management Models, Het boek Verandering, Het Veranderboek, Veranderkracht, Change Competence, Reconsidering Change Management, The Social Psychology of Change Management. Op dit moment werkt hij aan een tweede proefschrift over Corporate Governance.

Voorheen was hij onder meer vice-voorzitter van de RvC van ABN AMRO, kroonlid van de Onderwijsraad, voorzitter van de RvC van Cito, voorzitter van de RvC van SIG, visiting professor aan Nyenrode Business University en werkzaam bij Berenschot waar hij onder meer vicevoorzitter van de groepsdirectie en voorzitter van de OR was. Steven was medeoprichter en voorzitter van de Foundation for Evidence Based Management (www.cebma.org) (2011-2019).

Voorheen was hij voorzitter van de RvC van Cito, voorzitter van de RvC van SIG, visiting professor aan Nyenrode Business University en werkzaam bij Berenschot waar hij onder meer vicevoorzitter van de groepsdirectie en voorzitter van de OR was. Steven is voorzitter van de Foundation for Evidence Based Management (www.cebma.org).